dimecres, 23 de gener del 2008

Experts dictaminen que al comerç andorrà li cal un replantejament

Experts dictaminen que al comerç andorrà li cal un replantejament
per Sergi Moral. Andorra la Vella. BONDIA


El primer Simposi sobre el comerç, titulat "El comerç sí és el futur d’Andorra", va ser tot un èxit, almenys pel que fa a convocatòria, ja que es van acostar fins al Centre de Congressos de la capital més de 120 persones per escoltar les ponències que tenien preparades els experts en diferents matèries.

La conclusió extreta que va ser el denominador comú de tots els ponents és que Andorra ha de replantejar el seu comerç. Una conclusió a què es van sotmetre la directora del departament d’Economia, Elena Clemente i el president de la Cambra de Comerç, Francesc Pallàs, que van reconèixer que el sector comercial s’està quedant endarrerit i que necessita una revitalització urgent. "Hem d’actuar ràpidament i fer coses perquè anem una mica retardats", va comentava Pallàs, alhora que va reflexionar sobre de la necessitat de millorar l’entorn comercial d’Andorra. "Pel que fa a l’entorn comercial ens adonem que ens estem quedant una mica antiquats", va assenyalar Pallàs. I és que aquesta afirmació té la seva raó de ser, ja que els models d’entorn comercial que van plantejar tant Joan Torres, pel cas del centre de Terrassa, com Jon Aldeiturriaga pel casc antic de Bilbao, van posar de manifest que el camí que li queda per recórrer a Andorra en aquesta matèria encara és molt llarg i dur.

Un altre dels aspectes importants que es va tractar al llarg del simposi és la importància que té la creació d’una zona per a vianants consolidada tot i que, com bé va dir el director de l’Associació de Comerciants del Casc Antic de Bilbao, "fer un carrer per a vianants no és només tallar el trànsit". En aquest sentit, Elena Clemente va indicar que prendran en consideració les recomanacions dels experts i que es tornarà a "analitzar la zona de vianants i a donar-hi més consistència en el temps per poder treure conclusions més definitives".

De la seva banda, el ministre Joel Font va recordar en el seu discurs inicial cap a on ha d’anar Andorra, que, segons el màxim responsable de l’economia del país, s’ha d’encaminar a una millora del comerç per aconseguir ser "el país de referència a l’hora d’anar de compres". Font va recordar que properament, en el primer període de sessions del Consell General, s’entraria a tràmit parlamentari la llei del comerç, que permetrà establir un marc legal per tal complir els quatre eixos del Pla de millora del comerç engegat ara fa un any: millorar el sistema arbitrari, aconseguir ser més professionals, realitzar una dinamització del sector i crear un segell de qualitat.

Més innovació
El professor d’Esade expert en innovació aplicada al comerç va oferir una xerrada en què el principal eix es donar a entendre que per millorar el comerç s’ha d’innovar, no inventar. Martínez va comentar que cal apartar-se dels gremis i de les especialitzacions i anar cap a la segmentació. El professor va criticar que Andorra pivota sempre sobre els preus i que això ha de canviar ja que un preu baix no és sempre el millor reclam per atraure el comprador.

Infraestructures
"A Andorra hi ha una falta d’accessibilitat, d’informació en aparcament i transport públic." Aquesta va ser la reflexió que va fer sobre el Principat el director dels FGC, tot indicant que el model de comerç d’Andorra necessita una nova fórmula i que si aquesta ha de passar per la creació de zones per a vianants, primer s’ha de condicionar la xarxa viària, creant aparcaments a l’extraradi per acomplir amb èxit aquesta tasca.

Model de gestió
El gerent del centre històric de Terrassa va explicar l’experiència que ha viscut aquesta ciutat per revitalitzar el comerç al centre de la Vila, on es va patir una crisi similar a la que pateix ara el comerç andorrà. Martínez va comentar que no s’ha d’esperar que les administracions prenguin mesures. "A elles ja els va bé", va comentar. Al seu parer els comerciants han de treballar conjuntament per aquesta revitalització.

Zona sense cotxes
"He vist botigues boniques però m’ha semblat una zona incòmoda per mida de les voreres, per la incomoditat del pas dels cotxes." Aquesta va ser la impressió que es va endur el director del casc antic de Bilbao, que va indicar que el comerç andorrà recuperaria molt de terreny perdut si dediqués zones exclusives per als vianants. Aldeiturriaga va recordar que el cotxe treu molts clients si el sistema viari i d’aparcaments no està ben gestionat.

dimecres, 16 de gener del 2008

Màrqueting de guerrilles: el màrqueting aplicat a les PIMES

La Cambra de Comerç Indústria i Serveis d´Andorra ha organitzat del 18 al 21 de febrer el curs "Màrqueting de guerrilles: el màrqueting aplicat a les PIMES ".

Dates i horaris : Del 18 al 21 de febrer. De 9 a 14 h.

Durada : 20 hores.

Dirigit a : Gerents, propietaris, directors i responsables de màrqueting que desitgin aconseguir comercialitzar els seus productes i serveis de forma efectiva i a baix cost, utilitzant l’estratègia innovadora del màrqueting de guerrilles.

Objectius : Conèixer les línies principals del màrqueting de guerrilles. Definir les condicions i bases sobre les que cal dissenyar i executar les tàctiques de guerrilles. Identificar, conèixer i optimitzar tots els elements fonamentals sobre el que cal desenvolupar l’estratègia. Desenvolupar programes d’accions operatives i efectives en les àrees de màrqueting i comercial.

Preu : 240.- €. Inclou tota la documentació i el certificat d’assistència.

Col·laboració tècnica: Josep Ma. Azcarate, Llicenciat en Ciències Biològiques per la UB, MBA I PDD per IESE. Formador de màrqueting col•laborador de l’empresa Lidera, SL.

Curs subvencionat per : Associació de bancs andorrans

El disseny i la innovació: el primer pas cap a l´èxit del comerciant d´avui

La Cambra de Comerç Indústria i Serveis d´Andorra ha organitzat per al dimecres 6 de febrer el curs "El disseny i la innovació: el primer pas cap a l´èxit del comerciant d´avui" .

  • La velocitat del canvi i les noves tendències.
  • L´espai comercial que ens agrada.
  • La proposta única.
  • Com llegeix el client la imatge de la nostra empresa.
  • Introducció al neuro marqueting.


Dates i horaris : Dimecres 6 de febrer, de 9.30 a 13.30 i de 15 a 17.30 h.

Durada : 6 hores

Dirigit a : Empresaris i professionals del sector comerç oberts a evolucionar amb les noves tendències i a considerar vius els seus negocis.

Objectius : Demostrar la importància que te avui el disseny i la innovació per ser presents en un mercat altament competitiu

Preu : 80.- €. Inclou tota la documentació i el certificat d’assistència.

Col·laboració tècnica: Xavier Borràs Llebaria. Diplomat en Ciències Empresarials. Director d’Alta Visibilitat NBB, consultoria dirigida a la distribució comercial i comunicació. Especialista en el comportament del consumidor d’avui i expert en formació dinàmica.

Curs subvencionat per : PLA DE QUALITAT DEL COMERÇ D´ANDORRA

dijous, 10 de gener del 2008

1r Simposi de Comerç: “El comerç SÍ es el futur d´ Andorra”

Estimats socis,

La Cambra de Comerç i el Ministeri d'Economia han organitzat per al dia 22 de gener vinent el 1r Simposi sobre el Comerç "per ajudar els professionals a afrontar les transformacions del sector amb l'intercanvi de coneixements entre els comerciants".

El simposi, que porta per lema "El comerç sí és el futur d'Andorra", tindrà lloc al Centre de Congressos d´Andorra la Vella i hi assistiran el ministre d'Economia, Joel Font, i el president de la Cambra de Comerç, Francesc Pallàs.

Durant la jornada el professor d'Esade Lluís Martínez-Ribes parlarà dels mètodes per innovar en la venda al detall i Jon Aldeiturriaga, director gerent de l'Associació de Comerciants del Barri Antic de Bilbao, exposarà les experiències en innovació en l'entorn. També hi intervindrà Nicolau Olivé, de Mango, que parlarà sobre la gestió de les botigues de la firma.Durant el matí el president de Ferrocarrils de la Generalitat, Joan Torres, parlarà sobre infraestructures i mobilitat, i el gerent de Terrassa Centre, Josep Maria Martínez, explicarà la nova gestió que s'ha aplicat al centre històric de la ciutat. Al final del matí, el president d'Imaginarium, Félix Tena, parlarà sobre els nous conceptes de botiga; el delegat del Grup Gerplex, German Cid, exposarà les experiències de la seva firma, i el director general adjunt de Perfumeries Júlia, Josep Alboquers, parlarà sobre la venda al detall.